Auton vuokraaminen

Auton vuokraaminen Turkissa

 

Vieraassa maassa autolla reissuun lähteminen pelkän kartan kanssa vaikuttaa toki kiehtovalta ja jännittävältä ajatukselta, mutta Turkissa auton vuokraamista harkitsevan kannattaa miettiä kahdesti. Turkin liikenneonnettomuuksien vuosittainen lukumäärä on hälyttävän korkea, ja monet paikalliset kuljettajat ajavat usein päin punaisia ja ohittavat ojan kautta. Pimeällä ajaminen on erityisen vaarallista, sillä tiet saattavat olla Turkissa paikoittain joskus hyvinkin huonossa kunnossa, ja tien pinnassa olevat railot ja montut saattavat yllättää hämärässä ajavan kokemattoman kuljettajan. Turkin liikenteessä tulee olla erityisen valppaana erityisesti kaupunkien pikkukaduilla liikkuessaan, sillä vastaan voi tulla ympäriinsä juoksentelevia leikkiviä pikkulapsia ja vauhkoja eläimiä. Lisäksi liikennevalot vaihtuvat Turkissa todella nopeasti, ja takana ajavalle kärsimättömälle kuljettajalle pitää antaa runsaasti aikaa reagoida tilanteisiin. Lisäksi matkailijan kannattaa muistaa, että polttoaine on Turkissa keskimäärin melko kallista.

Jos auton vuokraaminen Turkissa kuitenkin houkuttelee rohkeaa matkailijaa varoituksista ja haittapuolista huolimatta, on autolla liikkumisessa toki paljon hyviäkin puolia. Esimerkiksi Lycian Way –reitin ajaminen tarjoaa unohtumattomia elämyksiä, ja autolla vaikkapa Gocekista Ephesukseen tai rannikkoa pitkin Izmiristä Antalyaan matkustaminen tekee muutoin melko tyypillisestä etelänlomasta astetta ainutlaatuisemman. Monet kyläläiset laittavat tienvarsille itse pahvista tekemiään tienviittoja auttaakseen eksyneitä autoilijoita, ja Turkin liikennepoliisit ovat tunnetusti melko avuliaita ja ystävällisiä. Huoltoasemien henkilökunta auttaa myös autoilevaa turistia mielellään. Auto kannattaa ehdottomasti vuokrata netissä jo hyvissä ajoin ennen matkaa, koska vuokraaminen paikan päällä voi olla todella kallista. Vuokraaminen onnistuu useimmissa paikoissa yleensä pelkästään ajokorttia ja passia näyttämällä. Liikennemerkit ovat Turkissa samat kuin useimmissa Euroopan kaupungeissa, ja niitä pitäisi olla melko helppo seurata. Turkissa ajetaan myös oikealla ja ohitetaan vasemmalta, ja ratissa puhelimeen puhuminen on kielletty.

 

 

 

1 kommentti

  1. Lilli said »

    Aika erikoiselta vaikuttaa tuo turkkilainen liikennekulttuuri, toisaalta suhteellisen samanlaisia kokemuksia on kertynyt jo Kreikassa ja Italiassa. Niissäkin joutuu ajamaan silmät selässä, sillä ohitukset tapahtuvat milloin miltäkin puolelta, pakollista pysähtymistä ei kunnioiteta, eikä pikkuteiden kuntokaan ole Pohjoismaisen turvallista. Uskaltaako Turkissa kuitenkaan ulkomaalainen ajella ihan missä vaan eli onko aivan kaikkialla turvallista? Entäs jos automatkalla on vaan länsimaisia naisia, koituuko siitä ongelmia esimerkiksi sitkeästi muslimien asuttamilla alueilla?

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.