Marmaris

marmaris-linnaSatamaloma Marmariksella

Marmaris on Turkin Välimerenrannikolla sijaitseva 28 000 asukkaan kaupunki. Marmarista lähin lentokenttä on Dalaman, josta matka Marmarikseen kestää keskimäärin puolitoista tuntia. Turvallisin tapaa matkustaa lentokentältä kaupunkiin on bussimatka tai yksityisen lentokenttäkuljetuksen sopiminen matkatoimiston kanssa. Taksimatkaa lentokentältä kaupunkiin on suotavaa välttää suolaisten hintojen ja huijatuksi tulemisen riskin vuoksi. Marmaris on tällä hetkellä todella suosittu lomakohde erityisesti britannialaisten ja venäläisten pakettilomailijoiden keskuudessa. Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia Turkkiin 1-3 viikon pakettimatkoilla.

Marmariksen kaupungissa liikkuminen onnistuu kätevimmin paikallisilla pikkubusseilla, jotka kulkevat tarvittaessa myös lähikaupunkiin Iclemeriin. Matkustaminen käy myös hieman edullisemmin muilla paikallisbusseilla, jotka ovat tosin lähinnä paikallisten suosiossa. Taksilla kulkiessa matkan hinta tulee ehdottomasti neuvotella kuljettajan kanssa jo ennen autoon astumista, mutta jo lähtöhinta voi olla yllättävän kallis.

Marmariksella aika kuluu tyypilliseen etelänlomaan sopivasti sen kauniilla rannoilla lepäämällä, vilkkaissa baareissa ja ravintoloissa istuskellessa sekä ostoksia tehden. Öisin Marmariksen rantabulevardin ja muiden katujen monet baarit ja tanssipaikat täyttyvät monenlaisista juhlijoista. Menomestojen sisäänheittäjät ovat usein todella sinnikkäitä ja painostavia asiakkaita houkutellessaan, joten matkailijan kannattaa varautua kieltäytymään tarjouksista jämäkästi. Ravintoloissa ja baareissa voi onnistua saamaan tuntuvan alennuksen maksamalla muilla valuutoilla, kuten euroilla ja punnilla. Päiväsaikaan kaupungista voi halutessaan tehdä myös lähikaupunkeihin Iclemeriin ja Turunciin miniristeilyn, jolla ruoka ja juoma sisältyvät matkalipun hintaan. Lisäksi tunnin kestävä bussimatka Muglaan on seikkailunhaluiselle matkailijalle ehdoton elämys, sillä alueen vilkas turismi ei ole päässyt jättämään jälkiään aitoon länsiturkkilaiseen kaupunkiin. Paikalliset matkailufirmat tarjoavat myös monenlaisia järjestettyjä aktiviteetteja, kuten päiväreissuja Marmariksen kahteen vesipuistoon, turkkilaiseen kylpyyn eli Hamamiin tutustumista sekä Jeep-safarin, jolla pääsee tutkimaan kaupungin lähikyliä ja katselemaan alueen upeita maisemia vesiputouksineen ja rantoineen.

Marmaris on ensimmäisiä rantalomakohteita Turkissa. Marmariksen muistaa myös moni Rodoksen ystävä, sijaitseehan Marmaris aivan Rodoksen vastarannalla. Monelle Marmaris onkin Kreikan matkalla tehdyn päiväretken kohde.

Marmariksen nähtävyyksiä:

 • Marmariksen linna
 • Dalyan kalastajakylä
 • Kaunos-muinaiskaupungin rauniot
 • Rantabulevardi
 • Kleopatran saari
 • Atlantis Waterpark

6 Comments

 1. Naisena Marmariksessa said »

  Olin Marmariksessa mieheni kanssa lomalla viime kesänä. Vaikka paikka on todella kaunis, ja rannat loistavat, koin ikävän yllätyksen heti mieheni poistuttua viereiseltä pyyhkeeltä hotellille. Viereeni ilmaantui heti ruskettunut paikallinen miekkonen, joka tarjoutui lähtemään oppaakseni läheisille nähtävyyksille tai illalla ravintolaan syömään. Vaikka yritin kieltäytyä kohteliaasti sanoen olevani naimisissa ja odottavan mieheni paluuta, ei hän vaikuttanut ymmärtävän sanaa ”EI”, ja lopulta jouduin lähes suuttuneena tiuskimaan, etten todellakaan tahdo hänen pilaavan kaunista merimaisemaa… Vasta lähellä olleiden ja samassa hotellissa majoittuvien miesten tullessa hätistelemään miekkosta matkoihinsa hän sai jalat alleen. Ei tosin mennyt pitkälle, sillä otti uhrikseen lähes naapuripyyhkeellä makoilleen toisen vaaleahipiäisen naisen.

 2. Marmariksen basaarissa said »

  Marmariksen lomaan kuuluu ostosten teko sen ihanassa basaarissa. Saatavilla on oikeastaan kaikkea taivaan ja maan välillä, ja vaikka paikka vaikuttaa jokseenkin sokkelmaiselta, ei sielläsentään eksymään pääse. Etenkin nahkatuotteet, matot ja arvokorut ovat korkealaatuisia ja Suomeen verrattuna edullisia, paitsi jos kerrot olevasi rikkaasta Pohjolasta. Silloin hintoja on vaikeampi tinkiä alas, kuin valittaessasi olevasi esimerkiksi jostain talouskriisin riivaamasta maasta. Myyjät ovat turkkilaiseen tapaan päättäväisen herkeästi kimpussa,mutta älä anna sen pelästyttää itseäsi. Basaari on oiva paikka harjoitella kotona jo unohdettua, ja jopa kiellettyä, tinkimisen jaloa taitoa.

 3. Hamamit said »

  Turkkiin aikovana tuli mieleen, että siellähän harrastetaan hamameissa rentoutumista, jota olisi todella kiva kokeilla. Marmariksessa näyttää olevan aika monta hamamia, mutta voisiko joku kertoa omista kokemuksista? Mikä olisi paras vaihtoehto naisturistille, joka ei halua kylpeä yhdessä miesten kanssa?

 4. Jutta said »

  Marmariksessa on tällä hetkellä huomattavasti hiljaisempaa kuin samaan aikaan pari vuotta sitten. Matkaitoimistossa työskentelevänä osaana kertoa, että kansainvälisesti Turkin matkojen myynti on romahtanut aika tavalla ja sen vuoksi Marmariksenkin hintataso on laskenut. Kohde on kuitenkin ihmisten käsityksistä poiketen ihan turvallinen eikä sinne ainakaan toistaiseksi ole kehoitettu edes välttämään matkustelua. Tänä kesänä varmaan siis löydättekin äkkilähtöjä erityisen halvalla, samoin hyvissä ajoin varattuja lomapaketteja, ja tilanne kannattaa käyttää hyväksi.

 5. Elina said »

  Olin juuri Marmariksessa lomalla ja ihan oli yhtä miellyttävää kuin ennenkin, eikä minkäänlaista ilmassa leijuvaa turvauhkaa ollut. Täällä käy paljon turisteja päivittäin myös Kreikan puolelta, etenkin Samokselta, joten hintataso palveluiden kohdalla ei mielestäni ole lainkaan tippunut vaikka tiedänkin monien välttelevän Turkkia yleisesti ottaen viime aikaisten tapahtumien vuoksi. Matkat Suomesta Marmarikseen eivät nekään kait ole paljoakaan halvenneet viime kesästä. Nasta paikka kuitenkin ja ilman muuta sinne kannattaa lähteä lomalle!

 6. Jenni said »

  Mutta ovatko arvokorut siellä sitten myös laadukkaita todella? Olen kuullut paljon pettyneiden puheita siitä, kuinka Turkin puolelta ostettu kaunis kultakääty on jonkin ajan kuluttua menettänyt pintakerrostaan ja kullan alta pilkottaa jokin muu metalli. Tai sitten on tullut maksettua esim. 12 K kultakorusta 18 K hinta, kun ei sitä merkkiä huomattu ennen ostoa. Onko siellä Marmariksessa laadullisia ja turvallisia korukauppoja, joista voi hyvillä mielin hankkia jotain ainutlaatuista ja jopa sijoitusmielessä arvokasta?

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.