Alanya

Alanya on pieni viehättävä kaupunki Välimeren rannalla. Se on tällä hetkellä ehkä suosituin Turkin rantalomakohde. Pitkät hiekkarannat yhdistettynä historiallisiin nähtävyyksiin antavat mahtavat puitteet viettää lomaa Välimeren rannalla.

Historiaa

Kaupungin eteen kohoaa korkealle kukkulalle linnoitus jota on alettu rakentaa jo Rooman vallan aikana. Varsinaisen linnoituksen rakensivat seldzukit. Linnoituksen sisältä löytyy merkkejä eri aikakausilta. Linnoitus alueen sisällä on paikallista asutusta eikä linnoitusta ole juurikaan entisöity. Linnoitus paikalliset kutsuvat nimellä Kale.
Toinen suosittu kohde on Punainen torni. Tämä kahdeksankulmainen torni on rakennettu 1200-luvulla ja on korkeudeltaan 33 metriä. Sisällä tornissa on vaihtelevia näyttelyitä.
Aivan Kleopatra rannan tuntumassa on Damlatasin tippukiviluola. Luolan ilmalla sanotaan olevan astmaa parantava vaikutus.
Hieman vaikeammin löydettävä kohde on seldzukien veneveistämöt, jotka sijaitsevat rannalla linnoituksen itäpuolella. Paikalle ei juuri ole mitään opastusta ja veneveistämöt ovat entisöimättä luonnontilassa.

Lomakohde

Alanyalla ei ole omaa lentokenttää joten kaikki lomalennot Alanyaan tulevat Antalyan kaupungin kautta. Bussimatka lentokentältä hotellille Antalyaan kestää 2-3 riippuen hotellin sijainnista ja matkanjärjestäjästä. Monet matkanjärjestä järjestävät matkoja myös Antalyan ja Alanyan välissä oleviin pienempiin kohteisiin jolloin niiden kautta kiertäminen voi venyttää bussimatkaa yllättävän paljon.

Ravintolat

Alueella on totuttu turisteihin ja palvelutaso on hyvä. Hintataso on kohtuullinen ja jopa halpakin jos välttää aivan keskeisimmillä paikoilla rantakadulla olevat ravintolat ja matkatoimistojen suosittelemat paikat. Parhaan hinta/laatusuhteen saa yleensä menemällä hieman, mutta ei liikaa, syrjässä olevaan ravintolaan. Esimerkiksi ravintola-alueen reunalla tai ravintolakadun päässä tekee yleensä parhaat löydöt. Katso aina ensin ruokalistaa ulkopuolella ja varmistu, että ravintolasta saa sitä mitä haluat suurin piirtein siihen hintaan mitä haluat maksaa. Jos ruokalistasta ulkopuolella puuttuvat hinnat, ne ovat sisäpuolella yleensä kaksinkertaisena.

Syrjemmällä olevat ravintolat yrittävät saada vaki asiakkaita, joten saatat yllättyä, kun ensimmäisellä käynnillä annokset ovat suuria ja ruuan asetteluun ja tarjoiluun kiinnitetään erityistä huomiota. Voi käydä niin, että toisella käynnillä ei kaikki ei ole niin ”super” kuin ensimmäisellä ja asia pitää ajatella niin, että ensimmäisellä kerralla oltiin erityisen vieraanvaraisia ja toisella kerralla ollaan ”tutumpia”.

Alanya muualla verkossa

8 Comments

 1. Aatami said »

  Virheellistä tietoa: ”kaikki lomalennot Alanyaan tulevat Antalyan kaupungin kautta.” Kirjoitajan pitäisi tietää että jo iso osa matkailijoista saapuu Gazipasan kentän kautta, noin puolen tunnin matkan päässä Alanyan kaupungista. Kenttää laajennetaan parast.aikaa. Useat lentoyhtiöt mm.Finnair lentää kentälle suorin lennoin Helsingistä sesonkiaikana.

 2. Elli said »

  Omalla kohdallani Alanya petti odotukset. Odotin matkalta siistiä ympäristöä, rauhaa, maukasta ruokaa ja upeita maisemia. Osa niistä totetutui,kuten upeat maisemat, mutta en pitänyt yleisestä siistittömyyden ilmeestä kaupungilla liikkuessa. En myöskään pitänyt miesväen silmäyksistä ja ehdotuksista lähteä näyttämään Alanyan nähtävyyksiä. Miksi heillä on se käsitys että vaalea, yksin matkustava nainen välttämättä etsii itselleen ”lomaromanssia”?

 3. Veli said »

  Alanyassa on tänä vuonna, 2015, ihmeellisen rauhallista. Muina vuosina täällä on samaan aikaan ollut aikamoinen turistivilinä ja rannalla on saanut toisinaan etsiä itselleen pyyheen paikkaa. En tiedä, mikä on syynä tähän poikkeukselliseen tyhjyyteen, mutta kieltämättä on mukavaa, kun ei ympärillä ole häliseviä ihmisiä vaan saa kaikessa rauhassa loikoilla rantahietikolla omien ajatusten parissa.

 4. Susanne said »

  Itse aion tästä lähtien välttää esimerkiksi Alanyaa, koska olen saanut tarpeekseni turkkilaisten touhusta pakolaistilanteen suhteen. Aivan törkeää laittaa ihmisiä, etenkään pikkulapsia, vuotaviin veneisiin ja vain katsella heidän hukkumistaan. Rahastaa kyllä osaavat. Kehoitan muitakin ajattelemaan, mitä maata rahoillaan tukevat!

 5. Pipsa said »

  Hei, onko Alanyassa ollut autiompaa tai hintataso yhtään laskenut sen jälkeen, kun Venäjä kehoitti kansalaisiaan olematta matkustamasta Turkkiin? Luulisi myös noiden Istanbulin ja Ankaran pommi-iskujen osaltaan verottaneen myös kyseisen kohteen kävijämäärää, onhan lyhyen matkan päässä aivan samoja mukavuuksia tarjoavia Kreikan saaria.

 6. Elina said »

  Osaisiko kukaan suositella Alanyassa korkeatasoista muttei silti liian hintavaa All Inclusive -hotellia, eli hotellia, jossa myös ruokailut sisältyvät yöpymisten hintaan? Olen lähdössä reissuun syyskuussa mieheni ja kolmen alle 10-vuotiaan lapsen kanssa, joten olisi mukavampaa, jollei tarvitsisi lähteä muualle ruokailemaan. Aiotaan oleilla muutenkin suurimmaksi osaksi hotellilla ja sen läheisyydessä, joten myös hotellin palveluilla ja etenkin lapsille suunnatulla tarjonnalla on merkitystä valinnan osalla.

 7. Pirkko said »

  Tultiin juuri Alanyasta ja muuten oli ihan loistomatka, mutta huomasin valitsemamme All inclusive -hotellin veloittaneen meiltä suomalaisina ”juoppoina” aivan eri hinnan kuin muslimiasiakkailtaan. Meidän all inclusive paketti luonnollisesti sisältää myös juomat, joita suomalaisten tiedetään nauttivan ahkerasti, siis keskimäärin. Itse olemme kuitenkin lähes raitis perhe, emmekä koko viikon aikana juoneet muuta kuin ruoan kanssa lasillisen viiniä ja illalla kylmän oluen tai jonkun liköörin. Muslimien uskonto kieltää alkoholin käytön, mutta tuntui se silti aika epäreilulta, että me jouduttiin kustantamaan suurjuojien nautinnot. Eikös hotelli voisi laittaa tuohon jonkin välikategoriankin!

 8. Mirka said »

  Alanyaa parjataan ihan kamalasti viime aikoina tietyillä foorumeilla ja mielestäni aivan turhaan. Kohde ei ole viimeisten vuosien aikana juurikaan muuttunut, vaan tarjoaa takuuvarmaa laatua ja ihanaa lomarauhaa. Itse käyn sieläl vuosittain parin viikon lomalla, jonka aikana ehdin todellakin rentoutua ja olla tekemisissä paikallistenkin kanssa. He ovat olleet erittäin huolestuneita muualla Turkissa tapahtuneista iskuista ja muista selkkauksista ja huomanneet sen vaikuttaneen omaan elämäänsä ja tulotasoonsa roimasti, koska turisteja esimerkiksi tänä vuonna on huomattavasti vähemmän. He ovat kuitenkin edelleen tarjonneet aivan yhtä ystävällistä ja laadukasta palvelua ja huolenpitoa meille sinne matkanneille.

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.