Istanbul

Istanbul on Turkin suurin kaupunki. Tämä miljoonakaupunki sijaitsee Euroopan ja Aasian rajalla: läntinen osa on Euroopan puolella ja itäinen osa kuuluu Aasiaan. Istanbul on Turkin tärkein kaupunkikohde. Kaupungissa on asukkaita virallisesti noin 10 miljoonaa, mutta siirtolaiset ja tilapäisesti asuvat mukaan laskien Istanbulin väkiluku kohonnee yli 15 miljoonan. Asukkaista pääosa on muslimeja, mutta kaupungissa on myös kristitty vähemmistö. Kaupungissa on noin 120 aktiivisesti toimivaa kirkkoa.

Historiaa

Istanbulin kaupungilla on pitkä maineikas historia. Kaupunki sijaitsee tärkeän Bosporin salmen suulla. Salmi on ainoa meritie Välimereltä Mustallemerelle ja jokia ylös Itä-Eurooppaa ja Venäjälle. Istanbul on historiansa aikana nähnyt monta valloittajaa ja hävittäjää. Antiikin aikana kaupunki oli nimeltään Byzantion ja se oli merkittävä kaupunki Rooman valtakunnassa. Ennen Rooman valtakunnan jakaantumista kahtia kaupunki sai uuden nimen Nova Roma ”Uusi Rooma” ja siitä tuli Rooman pääkaupunki. Rooman valtakunnan jakaantuessa kahtia siitä tuli itäisen osan Bysantin pääkaupunki. Kaupunki nimettiin Rooman keisari Konstantinuksen mukaan Konstantinopoliksi. Bysantin valtakausi kaupungissa kesti noin tuhat vuotta ja sinä aikana kaupunki laajeni ja sinne rakennettiin lukuisia kirkkoja. 1300-luvulla Ottomaanien eli Osmaanien valtakunta laajeni kohti Kostantinopolia ja kaupunki kerrallaan joutui heidän miehittämäkseen. 1400-luvun puolivälissä Konstantinopoli joutui 53 päivän piirityksen jälkeen Ottomaanien haltuun. Ottomaanit ottivat samalla Konstantinopolin pääkaupungikseen. 1920-luvulla Turkin tasavallan perustaja Mustafa Kemal Ataturk siirsi pääkapungin Ankaraan. Samalla kaupungille annettiin uusi nimi Istanbul, jota nimeä turkin kielessä oli käytetty jo vuosisatoja.

Nähtävyydet

Maailmassa ei ole montaa kaupunkia, jota voisi edes verrata Istanbuliin, entiseen Konstantinopoliin. Samaan määrään historiallisia nähtävyyksiä pääsevät Euroopassa ehkä Ateena ja Rooma. Muinaiset monumentit voi jakaa ajallisesti kolmeen: Antiikin Kreikan ja Rooman ajan muistomerkit, Bysantin monumentit ja viimeisimmät Ottomaanien valtakauden muistomerkit.
Antiikin Kreikan ajan merkittävin muistomerkki on käärmettä muistuttava pylväs, joka on pystytetty Apollo jumalan kunniaksi.
Bysantin ajoilta on jäljellä kymmeniä kirkkoja joista vanhin säilynyt on Hagia Irene. Toinen merkittävä paikka on Aya Sofia eli Haghia Sophia, joka on historiansa aikana ollut niin kirkko, luostari kuin museokin.
Ottomaanien ajoilta on kaupungissa on lukuisia moskeijoita joista kuuluisimpia ovat Topkapi palatsi ja Sininen moskeija.

9 Comments

  1. Hagia Sofiasta said »

    Tuli tuosta Hagia Sophiasta lukiessa mieleen,että sehän on entisen kaupungissa asuneen kreikkalaisvähemmistön ortodoksikirkko 500-luvulta. Sen jälkeen kun turkkilaiset antoivat suurimmalle osalle kreikkalaisista Istanbulista lähtöpassit, vaihtoi myös Hagia Sophia omistajaa. Siitä tehtiin moskeija ja suurin osa loistavista seinämaalauksista hävitettiin (islamhan ei salli kuvia), sittemmin museo. Kirkon nimikin on kreikkalainen ja tarkoittaa Pyhää viisautta. Hagia Sophia on yksi bysanttilaisen arkkitehtuurin mahtavimmista ja arvokkaimmista esimerkeistä, jossa jokaisen kaupungissa vierailevan kannattaa käydä.

  2. Hagian Sofian puolesta said »

    Hagia Sofia todellakin on nimenomaan kreikkalaisortodoksisen kirkon helmi, jonka muslimit aikoinaan tuhosivat sisältä ja muuttivat moskeijaksi. Vaikkei se moskeijana ole virallisesti toiminut enää pitkään aikaan (kait noin 90 vuoteen), pitivät muslimit siellä lyhyen jumalanpalveluksensa vuoden 2015 huhtikuussa, jolloin tänään museona toimivassa Hagia Sofiassa avattiin uusi näyttely, ”Profeetan rakkaus”. Kuten arvata saattaa, kreikkalaiset nostivat asiasta kovan hälyn.

  3. kulttuurisekoitusta said »

    Omasta mielestäni Istanbul on kiehtova kaupunki etenkin siksi, että siellä törmää kahteen uskontoon ja eri kulttuuriin niin selkeästi. Kaupungissahan asui vanhastaan todella paljon kreikkalaisia, jotka sittemmin sieltä häädettiin, ja heidän jäljiltään osa asukkaista on edelleen kristittyjä. Hagia Sofia on siitä loistava esimerkki, ja Istanbulissa toimii edelleen ortodoksikirkkokin, onpa sillä jopa oma arkkipiispansa! Toisaalta paikallista keittiötä ovat rikastuttaneet niin eurooppalaiset kuin itämaiset vaikutteet, ja Istanbulin ruokalajit poikkeavatkin aika lailla muualta Turkista tavattavista.

  4. Jaana said »

    Voisiko kukaan valistaa, mitkä ovat ne Istanbulin rauhattomimmat alueet? Viime aikoinahan kaupungissa on järjestetty monia mielenosoituksia, jotka ovat saaneet aika väkivaltaisia käänteitä. Ei olisi kiva lomamatkalla osua ummikkona sellaiseen tilanteeseen. Tuskin joka kaupungin nurkalla kuitenkaan on ”vaarallista” , vaan nuo mellakat varmaan keskittyvät tietyile alueille, kuten Ateenassakin.

  5. Lissu said »

    Villeimpien huhujen ja tarujen mukaan Hagia Sofian alla on uskomaton kulta- ja hopea-aarre, en vaan ole mistään saanut selville, mihin kyseinen myytti perustuu. Tietääkö kukaan asiasta tämän enempää?

  6. Inkeri said »

    Hagia Sofian myyttisestä kulta- ja hopea-aarteesta on puhunut kiivaasti ainakin Istanbulin yliopiston filosofian professori Ferhat Aslan, jonka mukaan bysanttilaisen kirkon perustukset ulottuvat peräti 70 metrin syvyyteen. Hän myös väittää perustusten sisällä oleva haudattuna uskomattomat määrät kultaa ja hopeaa ja että HAgia Sofian alla on toinen, vanhempi kirkko.

  7. Terrorismia pelkäävä said »

    No nyt varmaan on meille kaikille tullut hankalaksi päättää, uskaltaako tuonne Istanbuliinkaan enää mennä. Muutama päivä sitten tapahtunut pommi-isku vilkkaimmalla turistialueella keskellä kirkasta päivää ei ainakaan omaa turvallisuudentunnettani ole pönkittänyt. Turkissa toki on aiemminnkin tapahtunut turistien kuolemaan johtaneita iskuja, mutta Istanbulia on kuitenkin pidetty jokseenkin turvallisempana vaihtoehtona, onhan se Euroopan puolella. Nyt näyttävät kuitenkin islamilaiset ääriainekset ottaneet askeleen tällekin puolelle.

  8. Maisa said »

    Terrorismi on jo niin tavallinen ilmiö Istanbulissa, ettei kaupunkiin enää juurikaan varata matkoja. Se on kuitenkin välilaskupaikka monille kaukolennoille, joten nämä inhottavat ja epäinhimilliset tapahtumat ovat päässeet niittämään kuolonuhreja noin paljon. Todella järkyttävä tapahtuma, joka jättää arpensa upean historian ja annin omaavan kaupungin turismiin varmaan todella pitkäksi aikaa. Enkä mene sanomaan, että onneksi joukossa ei näytä olleen suomalaisia, viattomat ihmiset ovat samanarvoisia kansalaisuuteen jne. katsomatta.

  9. Jugi Jussila said »

    Olen 6 vuotta asunut tässä pinta-alaltaan lähes 10 kertaa Helsingin kokoisessa ja väkiluvultaan kolme kertaa Suomen kokoisessa kaupungissa. Olen asunut monissa eri kaupungin osissa niin aasian kuin euroopan puolilla. En ole koskaan pelännyt liikkumista missään eikä nuo terroristien iskut edes kuulu jos ei uutisia satu katsomaan. Niin suuri on tämä kaupunki. Suomessa käydessäni pelottaa enemmän joutua rattijuopon yliajamaksi kuin täällä pommin alle. Suosittelen kaikille tätä niin upeaa kotikaupunkiani.

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.