Jalkapalloa

Jalkapallo Turkissa

Galatasarayn ja Fenerbahcen välinen ottelu on Turkin odotetuin ja parhain.

Turkkilaiset ovat intohimoisia ja omistautuneita jalkapallokannattajia. Turkissa on monipuolinen jalkapallokulttuuri ja jalkapalloa voi seurata missä tahansa päin maata. Turkkilaiset joukkueet ovat myös menestyneet eurooppalaisissa turnauksissa ja joukkueissa pelaa monia kuuluisia jalkapallopelaajia. Ensimmäinen jalkapallojoukkue perustettiin Izmirissä vuonna 1875 ja sen nimeksi tuli FC Smyrna. Vuonna 1895 jalkapallo levisi Izmiristä Istanbuliin ja ensimmäinen ottelu näiden kahden kaupungin välillä pelattiin jo vuonna 1897.

Parhaat turkkilaiset joukkueet ovat Galatasaray, Besiktas ja Fenerbahce. Nämä kolme joukkuetta pelaavat vuonna 1958 perustetussa Turkin Superliigassa. Joukkueet ovat toistensa suuria vastustajia ja otteluita on aina todella kiinnostavaa seurata. Intohimoiset ja aktiiviset kannattajat tekevät otteluista vielä kiinnostavampia.

Galatasarayn ja Fenerbahcen välinen derby on Turkin tunnetuin. Tätä derbyä kutsutaan myös nimellä “Kitalararasi Derbi”, englanniksi “Intercontinental Derby”. Ottelua odotetaan koko kauden ajan ja sitä seuraa runsaslukuinen, innokas yleisö. Derby pelataan Istanbulissa, josta kummatkin joukkueet ovat kotoisin. Saat liput otteluun noin 20-30 euron hintaan. Muista, että muiden maiden kansalaiset joutuvat tilaamaan Cüzdan prepaid kortin ostaakseen lippuja turkkilaisiin otteluihin. Ottelut pelataan joko Galatasarayn kotikentällä Türk Telekom Areenalla tai Fenerbahcen kotikentällä Sukru Saracoglu Stadiumilla. Myös Besiktasin kotikenttä Vodafone Arena sijaitsee Istanbulissa.

Viime vuoden mestari oli Besiktasin joukkue, joka on tähän mennessä voittanut 15 liigamestaruutta. Galatasaray on Turkin liigan menestynein joukkue 20 liigamestaruudellaan, mutta Fenerbahce tulee heti perässä 19 liigamestaruudella. Galatarasay on ainoa turkkilainen joukkue, joka on voittanut Eurooppa liigan ja UEFA Super Cupin. Mikään turkkilainen joukkue ei ole vielä voittanut mestarien liigaa vaikka ne usein turnaukseen pääsevätkin.

Galatasarayn kotikenttä Türk Telekom Arena.

 

Parhaat joukkueet löytyvät helposti Istanbulista, joten jos matkustat sinne suosittelen, että käyt katsomassa yhden näistä ikimuistoisista otteluista. Tulet kokemaan mahtavan jalkapallokulttuurin, kiinnostavia ja kilpailullisia otteluita sekä kohtaamaan iloisia ja mukavia jalkapallokannattajia.

Lähteet:

 “Turkish Football Fans.” Detik.net, Awsimages.detik.net, awsimages.detik.net.id/visual/2016/02/26/81acac8a-5ef8-48ef-8b94-f845aad6fa4c_169.jpg?w=650.

“History of Turkish Football.” Wikipedia, Wikimedia Foundation, 23 Nov. 2017, en.wikipedia.org/wiki/History_of_Turkish_football.

“An Introduction to Football in Turkey.” The Guide Istanbul, 30 Dec. 2015, www.theguideistanbul.com/article/introduction-football-turkey.

“The Best Derbies in Europe.” Onefootball English, 12 Nov. 2015, en.onefootball.com/top-10-derbies-in-europe/.

“History of Turkish Football.” Wikipedia, Wikimedia Foundation, 23 Nov. 2017, en.wikipedia.org/wiki/History_of_Turkish_football.

“The Intercontinental Derby.” Wikipedia, Wikimedia Foundation, 18 Jan. 2018, en.wikipedia.org/wiki/The_Intercontinental_Derby.

“Turkey.” The Stadium Guide, www.stadiumguide.com/present/turkey/.

Çelik, Can. “Essential Tips for Watching a Football Match in Turkey.” Alldaywifi, alldaywifi.com/blog/27-essentials-tips-for-watching-a-football-match-in-turkey.

“Turkey Ready for Intercontinental Derby between Istanbul Giants Galatasaray, Fenerbahçe.”DailySabah, 22 Oct. 2017,

www.dailysabah.com/football/2017/10/22/turkey-ready-for-intercontinental-derby-between-istanbul-giants-galatasaray-fenerbahce.

“Galatarasay Fans in Stadium.” Alldaywifi.com, alldaywifi.com/images/blog/football/gs_stadium.png.

Comments are closed.