Ilmasto

Turkin rannikolla vallitsee niin kutsuttu lauhkea Välimeren ilmasto. Kesällä on lämmintä ja sataa tuskin ollenkaan. Talvi on lauha ja sateita voi olla runsaasti. Vähän kauempana rannikosta ilmasto muuttuu Manner Eurooppalaiseksi. Turkin keskiosa on vuoristoa ja siellä ilmasto vaihtelee sen mukaan kuinka korkealla ollaan ja onko alue etelä- vai pohjoisrinnettä. Korkealla vuoristossa talvet voivat olla todella kylmiä ja kesätikin melko viileitä. Sisämaassa on muutenkin selkeät vuodenajat.

Lomakausi on Turkissa, kuten muissakin Välimeren kohteissa huhtikuun alkupuolelta lokakuun puoleenväliin. Kevät on hyvä aika matkustaa: kesän sesonkia varten korjattu infrastruktuuri ja palvelut ovat vielä hyvässä kunnossa. Luonto on juuri talven jäljiltä vehreä ja ilma on raikas. Ilma on suomalaiselle yleensä melko sopiva, ei yleensä liian kuuma. Illat ja yöt ovat vielä viileitä ja merivesi voi olla uimiseen vielä liian kylmää.
Kesä (kesä-heinä-elokuu) on lomakauden vilkkainta aikaa. Alkukesällä ei yleensä ole vielä tukahduttavan kuuma.
Syksyllä (syys-lokakuu) luonto on ei ole enää kovin vehreää ja turistialueet pitkän sesongin jälkeen sotkuisia. Ilma ei enää ole liian kuuma ja illat ja yöt ovat silti melko lämpimiä. Meressä voi vielä uida.

1 kommentti

  1. Taija said »

    Kesäkuumalla täytyy sitten suomalaisten muistaa juoda todella runsaasti vettä ja muita nesteitä, ei alkoholia joka pahentaa nestehukkaa. Kuumassa tulee hikoiltua ja nestevajaus odottaa yllättävän nopeasti etenkin keskipäivän auringon alla. Juoda pitää ainakin pari litraa vuorokaudessa, jos on paljon rannalla ruskettamassa itseään, niin tietysti sitäkin enemmän. Nestehukan ensimmäisiä oireita on muuten päänsärky ja nälän tunne, ei aina se jano!

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.