Belek

Rentouttava Belek

Belek on parhaimmillaan noin 10 000 asukkaan hurmaava pikkukaupunki Serikin alueella Turkissa. Se on koostaan huolimatta ollut varsinkin viime vuosina hyvin keskeinen paikka Turkin matkailubisneksen kannalta. Belek on suosittu kohde erityisesti golfia harrastavien keskuudessa lukuisien mäntyjen reunustamien hulppeiden golfkenttiensä vuoksi, ja siitä on tässä suhteessa tullut lähes yhtä suosittu matkakohde kuin Portugalin Algarvesta. Belekin keskusta on melko rauhallinen, ja sen puiden kehystämiä pikkukatuja voi kuljeskella nauttien kaupungin tunnelmasta sekä ihastellen sen monia patsaita ja suihkulähteitä.

Belekin ehkäpä kaunein nähtävyys on Kur?unlun vesiputous, jonka läheisyydessä asustaa yli sata eri lintulajia. Vesiputouksen takana on luola, jossa turistit voivat myös halutessaan vierailla. Belekistä ei myöskään ole lainkaan pitkä matka historialliseen lähikaupunkiin Pergeen tai Aspendosiin, jossa sijaitsee antiikinaikainen jopa 20 000 katsojaa vetävä ulkoilmateatteri, jossa järjestetään yhä esityksiä näytelmistä musiikkifestivaaleihin. Aspensodiin lähtiessään kannattaa varata mukaan hyvät kengät ja pitkät housut, sillä heinikossa vilisevät liskot voivat muutoin tehdä kokemuksesta epämiellyttävän. Helpoin tapa vierailla sekä Pergessä että Aspendosissa on varata matkatoimiston kautta päiväretki, jolla usein pääsee näiden kahden kohteen lisäksi kauniiseen Siden rantakaupunkiin.

Mikäli muissa kaupungeissa vierailu ei houkuttele, matkailija voi halutessaan viettää täydellisen rantaloman pelkästään Belekissäkin, sillä sen rannat ovat erittäin puhtaita ja hyvin ylläpidettyjä. Niiden läheisyydestä löytyy hygieeniset suihkut ja vaatteidenvaihtotilat sekä runsaasti parkkipaikkoja. Lapsiperheiden kannattaa lisäksi harkita ainakin yhden päivän viettämistä suositussa Troyn vesipuistossa, jossa voi käydä katsomassa delfiiniesityksiä ja halutessaan jopa uida delfiinien kanssa. Belekissä voi muiden turkkilaisten lomakaupunkien tapaan myös nauttia monipuolisesta ravintola- ja baaritarjonnasta sekä vierailla turkkilaisessa saunassa eli hamamissa, joka toimii samalla myös rentouttavana kurkistuksena maan historiaan.

 

 

4 Comments

 1. Belekin hurmaa said »

  Belek on tosiaan Turkin tuoreimpia komakohteita, eikä sitä syyttä mainosteta maan Rivierana. Alue on todella hyvin juuri turistien tarpeisiin rakennettu ja organisoitu. Kaikki peruspalvelut ja hyvätasoiset hotellit löytyvät kävelymatkan sisältä, samoin kaunis hiekkaranta. Lisäksi Belekissä on kiinnitetty erityistä huomiota alueen vehreyteen, muutenkin kuin vain niillä golfkentillä. Ja tunnettu Antalyakin on suhteellisen lähellä ja sinne pääsee helposti bussilla, vaikkapa ostoksille.

 2. Lissu said »

  Turkissa asuva ystäväni kertoi Belekin olevan kovassa huudossa etenkin hieman varakkaampien turkkilaisperheiden keskuudessa. Kansainvälistä turistibuumia vielä odotellaan, joten nyt on varmaan se paras aika käydä Belekissä lomalla. Koska se on lapsiperheiden suosima, arvelen kohteen olevan myös suhteellisen rauhallinen, eli sopii myös iäkkäämmille ihmisille.

 3. Tuulia said »

  Belek on todella viehättävä rantakohde, josta suomalaisille ei vielä juurikaan ole kerrottu. Sen valtti on uskomattoman luonnon ja meren lisäksi erityisen rauhallinen ilmapiiri, eihän kohde ole vielä monenkaan kansainvälisen matkatoimiston listoilla. Suosittelenkin Belekistä kiinnostuneita matkaamaan sinne nyt, ennen kuin turistiteolisuus tallaa senkin jalkoihinsa ja muutta edelleen turkkilaista perinnettä ja kulttuuria uhkuvan kohteen muunmaalaisten ehdoilla eläväksi. Rannoilla on hyvin tilaa, ei tarvitse vielä etsiä pyyheelle paikkaa. Turkkilaisista se varakkaampi väestönosa on jo ominut Belekin lempikohteekseen.

 4. Joona said »

  Mitenkäs sitten Belekin seudun sukellusmahdollisuudet? Olen menossa kohteeseen ekaa kertaa ja pidän vedenalaisesta valokuvaamisesta ja sitä olisi luonnollisesti kiva harrastaa Belekin matkallakin. Se vaan ei taida olla niitä Turkin parhaita sukellusmaastoja, vai olenko käsittänyt väärin? Olisi nastaa tietää jo ennakkoon, keken puoleen siellä kannattaa kääntyä, kun en ole ihan aloittelija eli en kaipaa opetustunteja.

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.