Ankara

Pääkaupunki Ankara

Ankara on Turkin 4.5 miljoonan asukkaan pääkaupunki sekä maan toiseksi suurin kaupunki Istanbulin jälkeen. Ankara saattaa turistin silmiin aluksi vaikuttaa tylsähköltä betoniviidakolta, ja monet matkailijat lähinnä vain kulkevatkin sen kautta muhin kohteisiin, kuten Konyaan ja Kappodociaan. Hieman tarkemmin tutkimalla Ankarasta löytyy kuitenkin erittäin paljon mielenkiintoista tekemistä. Turkkilaisille itselleen Ankara edustaa kaupunkina itsenäisyyttä, kehitystä ja läntisiä arvoja. Pääkaupungin kesät ovat lämpimiä ja kuivia, ja siksi siellä on ehkä mukavampaa oleilla kuin Turkin rannikkoalueilla. Kesäillat Ankarassa voivat olla kuitenkin viileitä, joten villatakki kannattaa ottaa mukaan.

Ankaraan Esenbo?an lentokentälle (ESB) voi matkustaa esimerkiksi British Airwaysilla ja Lufthansalla Euroopan suuremmista kaupungeista, vaikka lentoja ei olekaan kovin tiheään. Junalla matkustaminen Ankaraan maan muista kaupungeista on helppoa, sillä se on Turkin rautatieverkoston keskus. Esimerkiksi Istanbulista ja Konyasta matka Ankaraan taittuu melko ripeästi. Ankarassa on loistava metroverkosto, jolla turistin on siellä ehkä nopeinta liikkua. Ankarassa myös taksilla kulkeminen on melko edullista, ja paikallisilla minibusseilla pääsee lähes jokaiseen kaupungin nähtävyyteen suhteellisen näppärästi. Ankaran karttaan ja julkiseen liikenteeseen on suositeltavaa tutustua jo ennen matkaa, sillä paikalliset kartat ja ohjeet ovat usein vain turkiksi ja saattavat olla hyvinkin hämmentäviä turistille. Kun kaupungin tuntee tarpeeksi hyvin, on julkista liikennettä huomattavasti helpompi käyttää.

Ankara sopii loistavasti kaupunkilomatarkoitukseen. Siellä voi vierailla esimerkiksi Hac? Bayramin moskeijassa, monissa museoissa sekä Ankaran linnassa, josta löytää myös kaupungin parhaat matkamuistot. Ankaran lukuisissa ravintoloissa kannattaa matkan aikana maistaa döner kebabia ja erilaisia kalaruokia. Ankarasta löytyy myös paljon edullisia kahviloita, baareja ja yökerhoja. Vaikka Ankara on öisinkin melko turvallinen kaupunki, matkailijan on syytä erityisesti yksin liikkuessaan olla tarkkana ja varoa taskuvarkaita.

4 Comments

 1. Olenko Ankara? said »

  Tiesittekö, että Ankaraan on haudattu legendaarinen kuningas Midas, jonka kosketus muutti kaiken kullaksi (ainakin tarun mukaan)? Hautaa voi käydä katsomassa gordionin alueella. Ankara-nimestä ovat saaneet nimensä myös ihanan pehmeän villan omaavat angoravuohet! Uutta Ankaraa sen sijaan edustaa vaikkapa futuristisen muodon omaava Atakule-torni, jonka juurelta löytyy yksi kaupungin parhaista ostoskeskuksista. Ankara ei kuitenkaan mielestäni vedä vertoja Istanbulille.

 2. Juulia said »

  Ahaa, Ankara onkin siis Turkin varjeltu salaisuus, jolla on paljon tarjottavaa. Ehkä siellä päivän tai kaksi saisi kulumaan loistavasti, mutta keskivertosuomalainen matkailija kuitenkin kaipaa meriveden kosketusta hipiällään. Syksyllä sinne tosin voisi mennä kiertelemään lähialueellakin, vai onko se turvallista? Ja onko lähialueella mitään kiehtovaa katseltavaa tai koettavaa?

 3. Raimo said »

  Tuli tosiaan itsellekin mieleen tuo turvallisuuspuoli, kun Ankara kuitenkin on siellä Keski-Turkin alueella, jossa ei juuri turisteja kait liiku ja taitavat olla huomattavasti köyhempiä kuin noissa rannikon turistialueiden läheisyyden kaupungeissa asuvat. Mitenkäs niiden asenteet länsimaalaisia kohtaan, onko niihin tullut muutosta esimerkiksi Venäjän ja Turkin selkkkauksen jälkimainigeissa tai onko siellä islamilaisia ääriaineistolaisia?

 4. Veli said »

  No, eiköhän vastaus tuohon Ankaran turvallisyyskysymykseen tullut eilen, kun suuri pommi tappoi lähes 30 ihmistä ja sai pahoja vahinkoja aikaan. En ole edes kamalan vakuuttunut, että kyseessä on joku kurdien asettama autopommi, koska tuli aivan liian sopivasti Turkin pussiin sikäli, että nyt sekä sen oman maan kansalaiset että kansainvälinen yhteisö tuomitsevat kurdien vaateet itsenäisestä valtiosta ja leimaavat terroristeiksi. Itse en ainakaan Ankaraan lähtisi, ja jos olisi jo matka varattu ja maksettu, peruisin sen ilman muuta! Järki käteen, onhan noit amatkakohteita turvallisempiakin.

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.